Populära sökningar

Projekt Synstab

Synsam i Sverige är stolta över att delta i ett forsknings- och innovationsprojekt "Oupptäckt synnedsättning", där målet är att snabbare identifiera och behandla synnedsättning hos äldre. 

Synnedsättning är ett förbisett och mycket utbrett problem i ålderdomen, vilket skapar stora utmaningar för individen i vardagen, både när det gäller välmående och allmän hälsa. Det är också en utmaning för samhället då vi generellt sett blir äldre och äldre. 

Synförlust ökar risken att falla eller skapa farliga situationer i trafiken med risk för olyckor. När synen försämras ökar risken att man stannar hemma, isolerar sig och inte deltar i sociala aktiviteter. 

Dessutom kan en synnedsättning försämra hanteringen av sjukdomar, eftersom synnedsättningen ofta påverkar rörelse- och handlingsfriheten och utmanar kontakten med sjukvården. När det är svårt att ta sig ut genom dörren på grund av sviktande syn blir det svårare att komma till läkaren. Synen är därför avgörande för att bibehålla rörlighet och självständighet i vardagen. 

Att i rätt tid identifiera synnedsättning kommer att innebära att färre människor lever med synnedsättningens onödiga konsekvenser och därmed får tidigare och bättre hjälp. Tidig behandling ska säkerställa ökad funktion och självständighet för individen, samt ett ökat välbefinnande och livskvalitet för såväl den drabbade som anhöriga. 

I detta skandinaviska forsknings- och innovationsprojekt "Oupptäckt synnedsättning" är målet att optimera diagnostik och behandling av synnedsättning. I projektet utvecklas befintlig teknik i samarbete mellan privata och offentliga aktörer inom ögonområdet i Danmark, Sverige och Norge, vilket ska bidra till tidigare upptäckt och bättre prioritering av kunder/patienter som behöver ögonläkarens hjälp. 

Projektets målgrupp är människor som är över 75 år. Det är bland andra människor med odiagnostiserad synnedsättning som söker vård på en vårdcentral av andra skäl än synproblem – denna inkludering kommer att ske i Sverige. I projektet ingår även anhöriga till kund/patient som träffar en optiker – både i Danmark och Sverige. Slutligen kommer projektet att omfatta människor som lever med andra sjukdomar och som får hjälp av den kommunala hemtjänsten. 

Synsam i Sveriges roll är dels att bistå med att få deltagare till projektet genom anhöriga som kommer till våra butiker och dessutom att genomföra fördjupade synanalyser och noggranna ögonhälsoundersökningar av de kunder/patienter som deltar i projektet. Projektet löper över en treårsperiod från 2023-2026. 

Projektpartners

Projekt Synstab finansieras av Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak med medel från Europeiska fonden för regional utveckling.