Populära sökningar

SÅ KAN SYNSAM HJÄLPA DIG

Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka hörselnedsättning. Boka ett besök online eller kontakta oss: 010 182 11 10  alt. info@audionomkliniken.se

boka hörseltest

 

Tinnitus

Vanliga hörselproblem: tinnitus

De flesta har haft tinnitus någon gång. Det kan upplevas på olika sätt men många tycker att det låter som ett pipljud eller tjut i öronen, som andra inte kan höra. Det avtar vanligtvis efter en stund men kan kännas jobbigt och obehagligt under tiden det pågår. För en del är problemet permanent. Ibland sitter tinnitus i båda öronen och ibland i det ena. 

Vad är tinnitus?

Tinnitus är ett ljud utan extern ljudkälla som uppstår i innerörat och hjärnan. Det finns ingen forskning som kan svara på hur exakt tinnitus uppstår och varför man kan höra ljud i örat, men det finns flera faktorer som man vet kan utlösa besvären. I vissa fall är tinnitus förknippad med åldersrelaterad hörselnedsättning.

Vanligaste orsakerna till tinnitus:

- Du vistats i miljöer med höga ljud

- Du lider redan av en hörselnedsättning

- Skallskador

- Spänningar i nacke och axlar

- Stress och ångest

- Om du tar vissa läkemedel

Tänk på att du alltid ska söka vård hos en vårdcentral (eller annan öppen mottagning) om du har fått tinnitus efter att ha råkat ut för ett plötsligt mycket starkt ljud nära ditt öra.

Hur låter tinnitus?
Ljudet upplevs olika hos olika personer men vanliga beskrivningar av ljudet är ett ringande, susande, tjutande, brusande, pipande eller visslande ljud. Volymen och ljudet kan skifta under dagen och mellan öronen. Ungefär 20 procent av befolkningen lider av tinnitus ibland och 2–3 procent upplever svåra besvär.

Tinnitus i olika miljöer - Tunnelbaneperrong

Tillfällig tinnitus

Om du varit på en konsert, klippt gräsmattan eller varit med om en högljudd smäll kan du få tinnitus. Vanligtvis går besvären över efter ett tag – men de kan pågå från några minuter till flera dygn. Ljudet är en varning att hörseln är överansträngd och att den bör vila.

En del läkemedel har tinnitus som biverkning, bland annat vissa antiinflammatoriska eller antidepressiva läkemedel. Även läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra kan utlösa tinnitus.

Oftast är dessa besvär tillfälliga och försvinner när läkemedlet gått ur kroppen.

Kan stress påverka?

Om du varit stressad under en period kan tinnitus dyka upp. Orolig sömn, problem inom familjen eller på jobbet eller efter en traumatisk händelse är typiska tillfällen att drabbas av tinnitus. Det är bra att se över sin livssituation om man upplever att problemen håller i sig en längre period eller dyker upp ofta. Sömn och motion är viktiga komponenter för att minska besvären samt att finna en bra balans mellan arbete, familj och fritid.

Om ljudet inte slutar

Tinnitus är inte fysiskt skadligt men det kan vara väldigt jobbigt mentalt om det pågår under en längre tid. För en del kan besvären bli så svåra att de påverkar sömnen eller ger ångest.

Tinnitus är inte en sjukdom utan ett symptom - så om ljudet påverkar din vardag negativt är det bra att undersöka vad det beror på. Du bör söka hjälp direkt om du råkar ut för en hög smäll eller ljud nära örat, för att minimera risken för permanenta skador. Det kan du göra hos en audionom eller läkare.

Vad finns det för behandling att få?

Det finns hjälp att få. Vilken behandlingsmetod man ska sätta in mot tinnitus beror på vad som orsakar den. Om din tinnitus beror på en hörselnedsättning är en hörapparat ett bra alternativ eftersom tinnitus förvärras för många om hörseln blir sämre.

Om det är det spänningar i kroppen eller belastning på fel ställen som orsakar din tinnitus, behandlar man det aktuella området med massage eller avslappningsövningar. Träning, och akupunktur kan också hjälpa. Avkopplande ljud, att lyssna på lugnande musik, motion och meditation kan också vara effektivt för att hantera tinnitus.

Vid ångest, stress och depression behöver du få hjälp med ditt psykiska mående för att minska besvären av tinnitus. Du får då kunskap hur du ska hantera tankarna som ger upphov till besvären. Flera studier har visat att kognitiv beteendeterapi (KBT) kan lindra problemen med tinnitus.

Tinnitus Retraining Therapy (TRT) är också en metod som går ut på att ”lura” hjärnan att reagera mindre negativt på tinnitus, bland annat genom ljudterapi (källa: HRF).

Tänk på att använda hörselskydd

Ljudexponering är en av de främsta orsakerna till tinnitus. Använd hörselskydd när du är nära höga ljud.

Guide: Olika hörselskydd för jobb och fritid
Lär mer: Olika typer av hörapparater

Så kan synsam hjälpa dig

Synsam rekommenderar regelbundna undersökningar för att tidigt upptäcka hörselnedsättning. Boka hörseltest för att få hjälp till rätt behandling.

Boka HÖRSELTEST

Kontakta oss på 010 182 11 10  alt. info@audionomkliniken.se