Populära sökningar

Därför är det skillnad på glas och glas

Glas som glas kanske du tänker när det är dags att köpa nya glasögon. Men så är det inte.
Skillnaden på glas och glas är större än du tror och kan vara avgörande
för din synupplevelse.

Precis som du väljer bort skor som skaver och en stickad tröja som kliar bör du välja bort tunga glasögon som sitter dåligt och ger ett sämre seende.

Alla ögon är olika till både form och storlek. Studier har visat att positionen för ögats mittpunkt kan skilja sig upp till 30 procent mellan olika personer. I dag slipas de flesta glasen utifrån ögats styrka och med standardvärden för bland annat ögats mittpunkt vilket innebär att kunden går miste om en rad fördelar som följer om man istället slipar glas efter dina ögons unika mått. På Synsam finns möjligheten att göra det med hjälp av 3D-metoden Eyecode.

Ute på marknaden finns glas av både bättre och sämre kvalitet.
– Som kund är man väldigt beroende av optikerns och butikspersonalens kunskapsnivå och ett beslut ska tas efter vad optikern berättar. Vi vill ge tydliga argument till varför vi rekommenderar ett visst glas. Du får det här glaset för att det är bra för dig, säger Håkan Broman, optiker och glasansvarig på Synsam.

Enkelslipade och progressiva glas
Det finns många glastyper hos Synsam. Enkelslipade glas är den vanligaste typen av glas fram till 40-års åldern. Då drabbas många av ålderssynthet och behöver mer än en styrka i glaset för att kunna se på både långt och nära avstånd. Då blir det så kallade progressiva glas mer vanligt.

De progressiva glasen finns i olika varianter och kvaliteter. De allra enklaste glasen bygger på en teknik som begränsar hur man ser åt sidorna. I Synsams premium-sortiment kan man med den avancerade datortekniken EyeTech skapa helt individuellt skräddarsydda glas efter glasögonbärarens syn. Tack vare metoden som mäter bland annat ögon- och huvudrörelser kan man få fram det bästa progressiva glaset för kunden.
– Allt man mäter ligger till grund för hur man slipar glaset sen. Ju mer input man har om ögat desto bättre glasanpassning kan man göra, säger Håkan Broman.

På Synsam används glas från en av världens främsta glasleverantörer, Essilor. Ju bättre glas, desto tunnare och lättare. Det är glasets brytningsindex som avgör hur tjockt glaset blir. Ju högre index som används desto tunnare glas kan man tillverka. Vid ett starkt synfel krävs ett högre index för att kunna undvika tjocka glas. Ett högt index minskar också risken för att ögonen förvrängs. Du har säkert någon gång upplevt att någon med glasögon tycks ha stora ögon respektive små. Synsams glas har 1,6 i brytningsindex och den allra bästa ytbehandlingen som standard.

– 1,6 i brytningsindex är ett lite mer högbrytande glas med ett modernare material. Ett sådant glas blir lite tunnare men också tåligare och mer hållbart. Brytningsindex är egentligen ett mått på materialets täthet. Ett högre index bryter ljuset mer vilket gör att glaset blir lite tunnare. Ju större synfel du har, desto högre index vill man använda. Ska du ha ett tunt glas ska du undvika stora bågar då de blir tjocka ute i kanten eller i mitten av glaset. För tunnast möjliga glas ska du ha så högbrytande glas som möjligt i en så liten båge som möjligt, säger Håkan Broman.

 

Synundersökningsdags?

Skillnaden på glas och glas är större än du tror och kan vara avgörande för din synupplevelse. Under synundersökningen kommer du tillsammans med optikern fram till vilket glas som skulle passa dig och din syn bäst.

Hitta till din Synsambutik

Skillnaden på båge & båge

Sminktips för dig med glasögon