Du har säkert hört talas om grå starr, som är vanligt att få när man blir äldre. Det är ofarligt och kan lätt upptäckas genom en synundersökning. Även om det inte går att helt undvika sjukdomen, finns sätt att skydda ögonen och har man väl fått grå starr finns behandling.
Katarakt, även kallat grå starr, är en ögonsjukdom som ger nedsatt syn och störningar som till exempel bländning eller dubbelseende. Grå starr är inte farligt och går att få hjälp med efter en synundersökning hos optikern och behandling hos ögonläkaren. Var uppmärksam på din syn och kontakta din optiker om du misstänker grå starr eller upplever problem med din syn.
Namnet "grå starr" kommer från det tyska ordet "starr" som betyder "stel". Ögonsjukdomen gör ögats naturliga lins grumlig så att ögat inte kan fokusera och se skarpt.
Det är stor skillnad på hur olika människor påverkas av grå starr. Vissa får stora besvär medan andra nästan inte märker något alls. Det är också individuellt hur snabbt synen försvagas. Katarakt kan utvecklas under flera år eller på bara några månader. Grå starr är vanligast i hög ålder.
– Grå starr kan enkelt upptäckas i en ögonhälsoundersökning av din optiker, som skickar remiss till en ögonläkare om du behöver behandling, förklarar Håkan Broman, optiker på Synsam.
Grå starr gör inte ont och ger inte heller några yttre besvär i ögonen, utan påverkar främst synen. Vanliga symtom är nedsatt synskärpa och att man upplever att man bländas.
Kontakta din närmaste optiker om du upplever något av dessa besvär:
Den vanligaste typen av grå starr eller katarakt är åldersrelaterad och drabbar äldre personer. Tyvärr kan du inte styra över om du får grå starr eller inte – men du kan påverka hur mycket besvär du får från ögonsjukdomen.
Genom att bära solglasögon som skyddar ögonen från solens skadliga UV-strålar kan du hjälpa till att hålla ögonen friska. Se till att skador på ögonen behandlas snabbt och gå på regelbundna synundersökningar. Det minskar risken för att utveckla följdsjukdomar.
Att linsen blir grumlig är naturligt när man blir äldre. Vid grå starr har linsen blivit så grumlig att synen blir sämre. Synen hos nästan hälften av alla 75-åriga svenskar påverkas av en grumlig lins och hos dem över 80 år är det ännu vanligare.
Grå starr är mycket vanligt hos äldre personer men kan också förekomma hos yngre, även om det är ovanligt. Hos yngre kan linsen ha blivit grumlig efter en lång kortisonbehandling, på grund av allvarlig diabetes eller ögonskador. Det finns också en ovanlig, ärftlig variant av grå starr. Alla former av grå starr opereras på samma sätt oavsett hur de har uppkommit och hur gammal man är.
På Synsam undersöker vi ögat och linsens klarhet för att hitta tecken på infektioner och grå eller grön starr. Med en Ögonhälsoundersökning kan din optiker snabbt bedöma ögats tillstånd och hitta förebyggande lösningar. Om din grå starr bedöms vara mild rekommenderas du vanligtvis glasögon med styrka – men i de flesta fall av grå starr rekommenderas operation.
Det finns goda möjligheter att få tillbaks samma synkvalitet som innan du fick grå starr. Det är viktigt att du uppsöker din lokala optiker och får professionell hjälp om du upplever problem med synen. Synsams optiker är alltid redo att hjälpa dig, så att du får de bästa förutsättningarna för god ögonhälsa. Här kan du boka in en ögonhälsoundersökning, som kan upptäcka grå starr.
Grå starr behöver inte vara långt framskriden för att en operation ska vara möjlig: Så fort ögonsjukdomen hindrar dig i din vardag och dina dagliga aktiviteter kan ett kirurgiskt ingrepp utföras. När du kontaktar Synsam kan våra optiker undersöka dina ögon och eventuellt skicka dig vidare till en ögonläkare, som kan planera för fortsatt behandling och operation av grå starr.
Vid operation byts din lins byts ut mot en konstgjord lins. Det är en vanlig operation förknippad med låg risk och som inte brukar ta mer än en kvart. Efter operationen kan du gå hem, samma dag. Sjukskrivning är oftast inte aktuell. Några veckor efter operationen har synen stabiliserats. Då får du träffa din optiker för en synundersökning. Eftersom synen ofta förändras efter en operation kan man behöva ny styrka på glasögonen.
Har du genomgått operation för grå starr kan du också drabbas av efterstarr, vilket betyder att kapseln som den nya linsen sitter i har blivit grumlig. Det åtgärdas snabbt och smärtfritt med en enkel laserbehandling. Du kan inte få tillbaka grå starr om du en gång opererats.
Ja, om du fortfarande uppfyller kraven synkraven för körkort.
Tyvärr kan du själv inte styra över om du får grå starr eller inte – men du kan påverka graden av besvär från ögonsjukdomen. Genom att bära solglasögon som skyddar dina ögon från solens skadliga UV-strålar kan du bidra till att hålla dina ögon friska. Genom att se till att skador på ögonen behandlas snabbt eller gå på regelbundna synundersökningar, kan du också minska risken för att utveckla följdsjukdomar.
Oftast, men kan också i mer sällsynta fall vara ärftligt, medfött eller uppstå på grund av en ögonskada. Dessa ovanliga typer av grå starr är vanligtvis mer framskridna, men kan enkelt behandlas. Det finns goda möjligheter att uppnå samma synkvalitet som innan du drabbades – det är viktigt att du uppsöker din lokala optiker och får professionell vägledning om du upplever problem med synen.
Efterstarr kan drabba dig som genomgått en operation för grå starr och är när kapseln som den nya linsen sitter i har blivit grumlig. Efterstarr kan åtgärdas snabbt och smärtfritt med en enkel laserbehandling. Du kan inte få tillbaka grå starr om du en gång opererats.
Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.