Ögoninflammation är väldigt vanligt hos barn i förskoleålder. Här kan du läsa mer om symptom och behandling av ögoninflammation för barn.
Ögoninflammation hos barn är vanligt och förekommer ofta i samband med en förkylning. Lyckligtvis går det att behandla ganska enkelt.
• Ögonvitan är röd och irriterad.
• Ögat kan se svullet ut.
• Ögat blir ofta rinnigt och kladdigt av var.
• Det skaver i ögat.
• Det rinner var från ögat
• Infektionen märks oftast av mer på morgonen då ögonen kan klibba ihop under natten.
Det inte ovanligt att du ser ett gulaktigt sekret i ögonen hos spädbarn. Orsaken till det är att det nyfödda barnen har trängre tårkanaler än äldre barn. Använd ett mjukt papper och torka försiktigt bort det om det blir för mycket sekret.
Det beror på vilken typ av inflammation det är men så länge ögonen har vätska kan du räkna med att det smittar. För att minska smittspridningen är det viktigt att sköta hygienen
Ögoninflammation på barn går att behandla hemma. Se till att rengöra ögat flera gånger om dagen, gärna med sterila servetter, genom att tvätta från den yttre ögonvrån till den inre ögonvrån. Använd aldrig samma servett två gånger. Har du inte en steril servett till hands kan du fukta ett mjukt papper eller bomull. Om ögonen kladdat ihop under natten kan du försöka lösa upp varet med en fuktig, ljummen handduk eller bomullstuss först.
Ögoninflammation hos barn smittar mycket lätt, i synnerhet bland de minsta eftersom de leker tätt ihop, och därför är handhygien extra viktigt. Många förskolor brukar kräva att barnen stannar hemma under tiden som ögat är infekterat även om barnet verkar friskt i övrigt. Läs mer om detta hos Vårdguiden.se.
Ett tips för den som vill undvika ögoninflammation hos barn är att tvätta händerna noggrant vid förkylning och byt handdukar ofta, speciellt i förkylningstider. Om ögoninfektionen inte gått över av sig självt inom fem dagar ska du kontakta läkare.
Ögoninflammation på vuxna är också vanligt förerkommande. Ögoninflammation kallas även konjunktivit.
Håkan Broman
Den här texten är granskad och godkänd av Håkan Broman som är ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.