Visste du att ditt öga är mer unikt än ditt fingeravtryck? Det faktum att inget öga är det andra likt ställer stora krav vid utprovning av glasögon och linser.
Våra ögon ser olika ut från individ till individ. Det har gjort att ögonigenkänning – tekniken där vi identifierar oss med iris i stället för med pinkoder eller fingeravtryck har blivit ett hett område. Men ögat är ett unikt organ på flera andra sätt.
– Ögat är kroppens mest känsliga organ. Tänk bara hur det känns när det kommer in ett dammkorn i ögat, det skaver och gör ont. Så känns inte dammkornet någon annanstans i eller på kroppen, säger Håkan Broman, ansvarig för kliniska produkter och tjänster på Synsam Group.
Känsligheten kan vi tacka 1,2 miljoner små nervtrådar för. Och syftet är att ögat ska skyddas. Det är nämligen unikt på ytterligare ett sätt – endast i ögat kan man direktstudera blodkärlen. Genom att kika in genom linsen ser man kärlen i ögonbotten och det är till och med möjligt att ställa diagnoser på kärlsjukdom.
– Vi kan se om en person har högt blodtryck eller åderförkalkning. Det är inte ovanligt att vi får uppmana personer att gå till sin vårdcentral och kontrollera blodtrycket, säger Håkan Broman.
– Näthinnans utseende är helt unikt för varje individ. Den är dessutom pigmenterad, så att den som är mörkhyad har en mörk näthinna och den som är ljushyad har en ljus. Precis som på huden kan det uppkomma leverfläckar på näthinnan, och sådana kollar vi alltid upp med jämna mellanrum, berättar Isabel Helander, optiskt ansvarig för Synsam Sverige och ansvarig för Synsams ögonhälsoprojekt.
Ögats storlek varierar också individer emellan, vilket medför att läget för den centrala punkten, mittpunkten, kan variera med så mycket som 30 procent.
– Det är egentligen inte konstigare än att vissa har längre ben än andra. Men de här små skillnaderna är viktiga, inte minst vid utprovning av glasögon. Om man gör en 3D-mätning av ögat kan man optimera glasen efter ögats mittpunkt, vilket ger en påtaglig skillnad i synskärpa och optisk kvalitet, säger Håkan Broman.
Precis som att de flesta personer är antingen höger- eller vänsterhänta är ett av våra ögon dominant och används mest. För den som har olika synskärpa på ögonen är det vanligtvis det bästa ögat som är dominant.
– För vissa hänger det andra ögat bara med som ett stöd. Personer med skelning som inte korrigerats i barndomen etablerar inte en bra syn på det icke dominanta ögat och ser därför bara 10–20 procent av normal synskärpa. Det är därför det är så viktigt att kontrollera synen redan hos mycket små barn, förklarar Håkan Broman.
Isabel Helander berättar att en människas syn framför allt utvecklas under de första åtta åren i livet. Själva ögat fortsätter dock att växa ända upp i 25–30-årsåldern, alltså längre än kroppen i övrigt.
Ögat är med andra ord ett raffinerat och komplext organ och det krävs omfattande kunskaper och avancerad teknologi för att optimera synskärpan hos personer som behöver glasögon eller linser.
– Man ska veta att det är skillnad på glas och glas. Det unika ögat bör få ett unikt glas, konstaterar Håkan Broman.
Synsam använder en kombination av metoder och teknologier.